Még kapható

"A fonyódi öreg fűzfák..."

- múltidéző lapozgatás régvolt könyvekben, újságokban -

című helytörténeti könyv

összeállította Csutorás László és Varga István

Megvásárolható a

Könyvtárban (Szent István u. 29.) és a Balaton Áruházban (Ady E. u.)

ára: 900,-Ft (keménytáblás, 202 p.)


SOMOGYI HÍRLAP - FONYÓDI TÜKÖR

2000. június 5., hétfő

Múltidéző lapozgatás

Csutorás László és Varga István A fonyódi öreg fűzfák címmel állított össze helytörténeti kötetet. Premierje június 7-én este 6-kor lesz a könyvtárban.

Az önkormányzat finanszírozásával ezer példányban jelent meg az új fonyódi helytörténeti kiadvány keményborítós, mutatós kivitelben.

- Ez a kis könyv azért készült, hogy városunk gyökereit bemutassa az 1800-as évek közepét követő mintegy száz évben. Ehhez segítségül hívtunk korabeli újságcikkeket, Fonyóddal foglalkozó könyvekből szemelvényeket, anekdotákat. Az egyes cikkekben figyelemmel kísérhetjük városunk múltját, fejlődését, miként lett végül is Fonyód-pusztából község - vallja Csutorás László és Varga István. Képeslapritkaságokon mutatják be a 19-20. század fordulójának jellegzetes balatoni épületeit, de megtaláljuk a kereskedők, iparosok beszédes hirdetéseit is. Kuriózumnak számítanak Greguss János Fonyódot ábrázoló rajzai az 1860-as évekből. A legrégebbi cikk 1865-ből való.

Varga István a budapesti Széchényi könyvtár zeneműtárában talált két fonyódi ihletésű dalt is, s ezeket a könyv bemutatójának közreműködői eléneklik. A fonyódi öreg fűzfák című dalt Gallé Kornélia versére Giricz Pál szerezte. A fonyódi parton címűt pedig dr. Ripka Ferenczné méltóságos asszonynak ajánlotta Heródek Sándorné és dr. Erdős Pál, a szövegíró és zeneszerző. Mindkettőnek kottája megtalálható a kötetben, így bárki megtanulhatja a szerelmes dalokat.

A Somogy 1899. szeptember 3-i számában Estély Fonyódon című írását így zárja a tudósító: "Vacsora után a fiatalság tánczra kerekedett és a kelő nap sugarai aranyozták be a hazatérő leánykák hullámzó fürtjeit. Egyszóval a sikerült est is bizonyítéka annak, milyen hangulatot képes a Balaton fürdője előidézni az által, hogy a főváros idegfeszítő munkássága közepette túlcsigázott idegeket megedzi és felfrissíti." Milyen igaza van! S bár a kötet szerzői azt írták, múltidéző lapozgatást állították össze, aki e könyvet kézbe veszi, nem tudja letenni, míg végig nem olvasta.


| Aktuális | Az Egyesület története | Tagok | Tevékenység | Terveink |
| Helytörténet - dokumentumok |
Kezdőlap

H-8640 Fonyód, Szent László u. 7.
Tel./fax: 85-361-755. ; e-mail: civil3711@mail.datanet.hu
Adószám: 19199256-1-14. - Számlaszám: OTP Fonyód 11743095-28960003.

Az oldalakat szerkeszti:
Varga István ; Tel./fax.: 85-560-033.